Wat zijn de fashion trends voor 2022?

Wij hebben de trends van het aankomende fashion season (SS22) voor je op een rijtje gezet…

Het nieuwe jaar is van start! En bij een nieuw jaar horen natuurlijk ook nieuwe fashion trends. Wij kunnen niet wachten tot dat de voorjaarscollecties weer binnenkomen. En dat duurt gelukkig niet lang meer! Nieuwsgierig wat de mode van 2022 allemaal voor ons in petto heeft? Ieder jaar volgen wij trendwatchers Christine Boland en Truus Dokter op de voet, zodat we op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en verschuivingen in het modelandschap. De belangrijkste modetrends lees je hieronder:

 1. Surviving the century
  Als consumenten zijn we ons steeds meer bewust van de schadelijke effecten voor het milieu. De afgelopen jaren zien we natuurlijk al veel verschuivingen in productie, waarbij duurzaam handelen de norm is. We vragen te veel van de aarde door overconsumptie, vervuiling, ontbossing en ga zo maar door. Dankzij alle hedendaagse kennis en berichtgeving over dit thema, naderen we een omslagpunt. Onze reactie daarop, en de uiting in het modebeeld, is dat de kloof tussen mens en natuur beter overbrugt gaat worden.

  Hierdoor zien we dat er veel inspiratie wordt gehaald vanuit het nomadenleven, waar mensen echt nog één met de natuur zijn. Natuurlijke patronen, gewatteerde en pluizige stoffen, maar ook hergebruik van materialen staat hierbij centraal. Ook het kleurenpalet binnen deze trend haalt inspiratie uit het buitenleven. Denk aan lichtblauw, groen, ecru en grijstinten. Het gaat dan specifiek om natuurlijke tinten die we ook veel terugzien bij vintages en tweedehands looks.

 1. Female empowerment
  Daarnaast wordt ook vervaging van de seksen een steeds belangrijker onderwerp van gesprek. Er zijn veel uitingen in de maatschappij die gehoor geven aan het herdefiniëren van wat typisch mannelijk of vrouwelijk zou zijn. In het modebeeld van 2022 zien we echter als tegenreactie veel supervrouwelijke kledingstukken oppoppen.

  Denk hierbij aan verfijnde en decoratieve stoffen, die net een beetje anders zijn dan anders en het vrouwelijke silhouet benadrukken. Je kunt in sommige gevallen zelfs een koppeling maken naar het Victoriaanse tijdperk. Pastelkleuren worden in dit kleurenpalet afgewisseld met uitgesproken knalkleuren, zoals felroze, rood en turquoise.

 1. Digital influence
  Ook deze derde trend is onmisbaar in het modebeeld van de lente/ zomer 2022 en heeft alles te maken met de invloeden vanuit de digitale wereld. Onze digitale en fysieke wereld lopen namelijk steeds meer door elkaar heen. Denk maar eens aan de ontwikkelingen op het gebied van VR en AR.

  Ook de hedendaagse fashion haalt hieruit inspiratie. We zien daarom veel surrealistische looks, gemaakt van vloeibare vormen die oneindig lijken te zijn. High-tech en transparante materialen in combinatie met een mix van koele futuristische kleuren. Volgens de trendwatchers onder ons, beter te omschrijven als ‘schermkleuren’. Felle kleuren die de indruk wekken dat ze toch vintage en retro zijn.

 1. Fashionable wellbeing
  De laatste trend komt voort uit de onzekere tijd waarin we nu al een tijdje leven. De pandemie speelt hierbij een grote rol, maar ook de lange politieke onzekerheid en sociale polarisatie zorgen ervoor dat we verlangen naar balans en meditatie.

  Het modebeeld speelt hierop in met looks die rustgevend voor het oog zijn, en bijna helend voor de drager. Evenwicht en introvert zijn de keywords voor deze trend. De vormen zijn vaak een tikkeltje dramatisch en oversized, maar door de zachte afgeronde hoeken visueel in balans. Soms zelfs op deken geïnspireerde ontwerpen. Ook de kleuren zijn zacht. Denk aan kleuren van de (avond)lucht, zachtroze, zachtblauw en sinaasappeloranje.